1/8

INFORMATORIUM ARCHITEKTURY Z NOWĄ SIEDZIBĄ SARP I IZBY ARCHITEKTÓW

PRZY SKRZYŻOWANIU ULIC WARYŃSKIEGO I NOWOWIEJSKIEJ

FUNKCJA:       

ROK:             

LOKALIZACJA:                       

POWIERZCHNIA Pu:             

STATUS:

WYSTAWIENNICZA / BIUROWA       

2015           

WARSZAWA              

4 200 m2             

KONCEPCJA

Przedmiotem opracowanego projektu jest Informatorium Architektury Warszawy z nową siedzibą SARP i Izby Architektów RP. Działka pod proponowany obiekt znajduje się przy skrzyżowaniu ulic Ludwika Waryńskiego i Nowowiejskiej, pomiędzy placami: Jazdy Polskiej, Konstytucji, Politechniki oraz Zbawiciela, które są częścią układu placów gwiaździstych Osi Stanisławowskiej. Otaczający obszar to intensywnie eksploatowana prze mieszkańców Warszawy przestrzeń. W bezpośrednim sąsiedztwie obszaru zagospodarowania zlokalizowane są liczne przystanki komunikacji miejskiej oraz stacja metra "Politechnika". Pomimo swoich oczywistych walorów funkcjonalnych miejsce to nie posiada obiektów ani przestrzeni wokół nich, będących godną odpowiedzią na jego publiczny, miejski charakter.

Budynek informatorium jest propozycją stworzenia miejsca otwartego na toczące się wokół niego życie. Podstawową decyzją przestrzenną było "oddanie" parteru miastu. Ludzie, którzy codziennie będą przechodzić obok tego obiektu w drodze do pracy, domu czy na uczelnię będą mijać witryny muzeum. Taka przekryta miejska piazza ma szansę zaktywizować słabo zagospodarowany dziś południowo-wschodni narożnik skrzyżowania ulic Waryńskiego i Nowowiejskiej. Jej skala oraz forma odwołuje się do skojarzeń związanych z miejskimi targami czy pasażami handlowymi. Parter rozumiany jako zadaszony plac, pełni nie tylko różne funkcje społeczne i edukacyjne, ale obsługuje też węzeł komunikacyjny. Jest to miejsce o niezobowiązującym charakterze, które dzięki swojej wieloplanowości oraz ażurowi pozwala z ulicy na obserwację wewnętrznego środowiska. Silna forma sufitu oraz specjalnie zaprojektowana posadzka dodatkowo potęgują wrażenie przebywania w otwartej przestrzeni. Przechodni parter naprowadza nas do wewnętrznego podwórka-ogrodu będącego płynnym połączeniem ze znajdującym się dalej placem Zbawiciela.

Program obiektu łączy ze sobą dwie główne funkcje: informacyjno- wystawienniczą oraz biurowo- administracyjną. Część informatorium składająca się z sal ekspozycyjnych, wykładowo-kinowych, edukatorium, biblioteki oraz kawiarni jest przestrzenią o publicznym charakterze skierowaną dla mieszkańców Warszawy. Dominująca funkcja muzeum architektury zlokalizowana została na poziomie reprezentacyjnego pierwszego piętra - piano nobile, do którego prowadzi ażurowa, paradna klatka schodowa. Ze znajdującej się w narożniku kawiarni roztacza się szeroki widok na tętniące życiem skrzyżowanie oraz na widniejące w oddali place. Wnętrza w budynku rozświetla przytłumione miękkie światło filtrowane przez mleczne szkło w świetlikach, wspomagane światłem sztucznym odbitym od białych, kolebkowych stropów.

Projekt wykonany we współpracy z arch. Wojciechem Purskim.

© 2020 Sosak & Sosak. Wszelkie prawa zastrzeżone.