1/7

WYDZIAŁ PRAWA I ADMINISTRACJI

WYDZIAŁ NAUK SPOŁECZNYCH

UNIWERSYTETU WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO

KONKURS - IV NAGRODA

FUNKCJA:       

ROK:             

LOKALIZACJA:             

INWESTOR:             

POWIERZCHNIA Pu:             

STATUS:

EDUKACJA       

2015           

OLSZTYN            

UNIWERSYTET WARMIŃSKO-MAZURSKI  

20 657 m2             

KONKURS

Na jednej z najbardziej wyeksponowanych działek należących do Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie – przy trasie wylotowej na Warszawę – zaplanowano siedzibę 3 wydziałów uniwersyteckich. Koncepcja zakłada dwuetapową budowę Wydziału Nauk Społecznych i Ekonomicznych w formie trzech prostopadłościanów trzykondygnacyjnych, równoległych, spiętych w połowie rozpiętości szklanym łącznikiem. Dynamikę bryłom nadają kilkudziesięciometrowe nadwieszenia każdego z prostopadłościanów od głównej ulicy wjazdowej i trasy wylotowej. Zaplanowano system przestrzeni publicznych z wielopoziomowymi fontannami, siedziska, letnie ogródki. Pod całością zarezerwowano przestrzeń na dwupoziomowy parking podziemny. Bryłom nadano nowoczesny wygląd poprzez rozpięcie na całych elewacjach siatki ciągnionej w kształcie prostokątnym (nawiązanie do kształtu cegły licowej), obfite fragmenty elewacji (dziekanaty) zaproponowano jako szklane fasady.

Budynek Wydziału Prawa – położony po przeciwległej stronie głównej kortowskiej ulicy Dybowskiego – ma odmienny wyraz architektoniczny. Trzykondygnacyjna aluminiowo – szklana fasada z nowoczesną kolumnadą na jej tle od głównej ulicy wjazdowej, ściany boczne z cegły licowej w charakterze zabudowy kortowskiej, szklane łączniki – zaprojektowany w kształcie litery E budynek Wydziału Prawa jest utrzymany w charakterze obiektów związanych z sądownictwem. Otoczony przestrzeniami publicznymi – wejście główne z fontannami, przystanek tramwajowy, place rekreacyjne dla studentów, parkingi naziemne – w pełni realizuje wytyczony program.

Zaprojektowane obiekty kampusu uniwersyteckiego mają nowoczesny wygląd w pełni korzystając nie tylko z nowoczesnych rozwiązań materiałowych, jak również technologicznych, uwzględniających wymogi oszczędnego gospodarowania energią.

Projekt wykonany we współpracy z arch. Damian Cyryl Kotwicki

© 2020 Sosak & Sosak. Wszelkie prawa zastrzeżone.