1/2

OŚRODEK WYPOCZYNKOWY NBP

"GUZIANKA" W RUCIANEM-NIDZIE

FUNKCJA:       

ROK:             

LOKALIZACJA:             

INWESTOR:             

POWIERZCHNIA Pu:             

STATUS:

REAKREACJA    

2001           

RUCIANEM-NIDA            

NARODOWY BANK POLSKI

1 403 m2             

ZREALIZOWANY

W bliskim sąsiedztwie śluzy łączącej jeziora Bełdany i Guzianka, na półwyspie, którego granice południowa i zachodnia stanowią brzegi jeziora Bełdany, rozlokowane są obiekty starego Ośrodka Wypoczynkowego NBP „Guzianka”. Niekompletna oferta wypoczynkowa i niski standard obiektów były bodźcem dla Właściciela do podjęcia działań zmierzających do zmiany wizerunku ośrodka. Powstał budynek główny, skomunikowany z odnowioną jadalnią, zmieniono układ komunikacji kołowej i pieszej, znacznie zwiększona została ilość miejsc parkingowych. Pomosty żeglarskie otrzymały nowy kształt, domki letnie zostały zmodernizowane i odnowione, stworzono możliwość ich całorocznego użytkowania. Na terenie ośrodka urządzono boiska do gier (siatkówka plażowa, koszykówka, korty tenisowe), plażę i przystań żeglarską , slip jachtowy.

Ze szczególną uwagą został pomyślany budynek główny. Jego forma jest mocno osadzona w stylistyce żeglarskiej. Niezwykłe walory ekspozycyjne cypla, ze znacznym przewyższeniem i otwarciem widokowym na otaczające jezioro Bełdany sprowokowały skojarzenia jak z baśni żeglarskiej: oto wraca jacht z dalekiej podróży, zdrożeni żeglarze nie dość ostrożnie go prowadzą. Jacht rozbija się, zatrzymuje. Po pewnym czasie zostaje jego drewniana konstrukcja, górny pokład staje się tarasem widokowym dla obserwatorów ptaków płynących z Bełdan na śluzę w Guziance. Wnętrze jachtu otrzymało funkcję użytkową. Ta bajka jest mocno czytelna – wręgi rozbitej łódki oddziela od wnętrza lekka, szklana fasada. Dwukondygnacyjne wnętrze ma funkcję kawiarnianą, konferencyjną, sal gier głośnych, magazynów na sprzęt pływający, sanitariatów, umywalni i kuchni dla żeglarzy. Zaprojektowany w dziobie łodzi dwupoziomowy basen z systemem zjeżdżalni i punktem widokowym na Bełdany nie został zrealizowany z powodu ograniczonych funduszy Inwestora – obiekt został tak przemyślany, żeby brak basenu nie psuł harmonii jego kształtów.

© 2020 Sosak & Sosak. Wszelkie prawa zastrzeżone.